У жовтні-листопаді поточного року в Україні проводиться національна інформаційна кампанія «їж менше солі», розроблена Всесвітньою організацією охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я МОЗ України, яка спрямована на профілактику захворюваності населення на хвороби, спровоковані надмірним вживанням солі.
За даними наукових досліджень, головне джерело солі, яку ми споживаємо щодня, не зовсім сільничка на столі, 75% солі «ховається» саме у магазинних продуктах — перероблені м’ясні та рибні вироби, фастфуд, солоні закуски, соуси та приправи, хлібобулочні вироби і лише 25% ми отримуємо щодня із сільниці вдома.
ВООЗ рекомендує до 5 г солі на добу (чайна ложка без верху), українці споживають удвічі більше (в середньому 12,6 г), а як кажуть дослідження, повномасштабне вторгнення росії також негативно вплинуло на наші харчові звички і майже половина українців почала вживати більше нездорової їжі (42%).
Чому це важливо? Бо така кількість солі негативно впливає на здоров’я серця і судин. Тому треба звертати увагу на інформацію, зазначену на упаковці продуктів, де вказана поживна цінність та обирати ті, де менше солі.
Найбільше солі містять ковбаси, сосиски, бекон, консерви, мариновані овочі, чипси, сухарики, солоні горішки та соуси. А ще – готові страви у закладах або відділах кулінарії в магазинах, 100 г таких продуктів може містити добову норму солі!
