Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

18 травня 2023 року – 79 річниця депортації кримських татар

Щороку 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, депортація якого у травні 1944 року була одним із найбільших злочинів радянського режиму та геноцидом проти корінного населення півострова Крим.

Як зазначають в Українському інституті національної пам’яті, депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, є одним із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. За час депортації на загальне «спецпоселення» до Центральної Азії було відправлено понад 183 тисячі кримських татар, на примусові роботи до Московського вугільного тресту – 5 тисяч, до таборів фронтового резерву – 6 тисяч та ще стільки ж до ГУЛАГу. Також із Криму було вигнано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турок і ромів.

Після анексії Кримського півострова Росією у 2014 році тисячі кримських татар знову були змушені залишити рідні домівки через переслідування та репресії з боку російських правоохоронних органів.

18 травня в Харківському вищому професійному училищу сфери послуг відбулися виховні години до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Метою виховних заходів стало привернення уваги молоді до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства  проти людства. Ми повинні пам’ятати тих, хто постраждав від цієї трагедії. Віддаємо належну шану кримськотатарському народу, який протягом сторічь зазнавав і продовжує зазнавати репресій з боку Російської імперії, СРСР, а тепер сучасної Росії.

Коментарі закриті.

f3
f3
f3   f3
f3 f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped