Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

Тиждень безпеки дорожнього руху в ХВПУСП

З метою поліпшення роботи із запобігання дорожньо-транспортному травматизму, формуванню навичок безпечної поведінки на вулицях і дорогах, удосконалення і узагальнення знань з безпеки дорожнього руху, правил пішоходів, безпечного поводження під час руху в Харківському вищому професійному училищі сфери послуг з 09 листопада по 13 листопада 2020 року проводиться Тиждень безпеки дорожнього руху.

У рамках тижня безпеки дорожнього руху усі учні першого курсу пройдуть тест на знання правил дорожнього руху для пішоходів. 13 листопада 2020 року по результатах тесту будуть обрані групи-переможці, які наберуть максимальну кількість балів! А також 10 учнів, які перші пройдуть тест з максимальними показниками!

Чи добре ви знаєте правила дорожнього руху як пішохід, ви зможете перевірити на тестовому завданні:

Відомо, що від уважності і відповідальності пішохода часто залежить не лише його фізичне здоров’я або життя, але і ситуація на дорозі в цілому. Але від претендента на водійське посвідчення вимагають оптимальних знань у цій сфері, оскільки відповідальність у разі аварії ляже і на нього.

Життя – це найдорожчий скарб. Та в дитинстві ми не розуміємо, що ним треба дорожити і здоров’я берегти. В цей час майбутнє уявляється безхмарним, а життя – безкінечним. Та насправді це не так, мить – і яскраві фарби радості змінюються на сумні відтінки біди. А щоб цього не сталося, потрібні знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації, і, головне, чітко їх дотримуватись.

А чи знаєте Ви, що:

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на одну дитину, що загинула внаслідок нещасного випадку, припадає:
    • 1 інвалід до кінця життя;
    • 10 важко травмованих, які повинні проходити тривале лікування у стаціонарі (у середньому — 30 днів);
    • 1000 «легко» травмованих, яким необхідне надання, як мінімум, амбулаторної лікарської допомоги.
  • За даними німецької статистики, 5 % нещасних випадків з дітьми – це ДТП (дорожньо-транспортні пригоди). Однак ДТП, незважаючи на відносно невелику частку у загальній кількості травм, є дуже небезпечними – на них припадає 20% дітей, що загинули.
  • Нашою державою у сфері дорожнього руху прийняті закони «Про дорожній рух», Цивільний кодекс, Кодекс України про адміністративні порушення, Кримінальний кодекс України, Положення «Правила дорожнього руху в Україні».

Що треба обов’язково знати з цих документів?

  • Учасники дорожнього руху зобов’язані знати і неухильно дотримувати вимог Законів і Правил дорожнього руху, створювати безпечні умови для дорожнього руху.
  • Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами (Ст. 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення) карається штрафом: непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього рух; порушення правил дорожнього руху особами, що керують велосипедами.
  • Порушення правил користування засобами автомобільного транспорту та електротранспорту (Ст. 119 Кримінального кодексу України) карається штрафом: пошкодження внутрішнього обладнання та шибок автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв, викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей пасажирського транспорту, куріння.

З кожним роком автомобілів у нашій країні стає дедалі більше. Зростає кількість пішоходів і пасажирів на транспорті. Складнішою стає обстановка на вулицях міст і селищ, на автомагістралях і дорогах країни, зростає небезпека дорожньо-транспортних пригод. І тому всім учасникам руху – водіям і пішоходам – треба бути особливо дисциплінованими і уважними на вулицях і дорогах.

Статистика підтверджує, що багато дорожньо-транспортних пригод відбувається з вини пішоходів. Особливо часто потрапляють у біду діти.

Справа в тому, що багато підлітків ще погано знають правил дорожнього руху. Вони забувають, на який сигнал світлофора дозволяється перехід вулиці, не знають правил переходу регульованих і нерегульованих перехресть.

Деякі підлітки порушують правила руху через свою неуважність, недисциплінованість.

Часто, наприклад, трапляються такі випадки.

Йде вулицею хлопчик і раптом бачить на протилежній стороні свого друга. Забуваючи про все, він кидається через дорогу. Цей хлопчик грубо порушує правила дорожнього руху, перебігає проїзну частину близько перед транспортними засобами, що рухаються. А це ж дуже небезпечно! Його поява на проїзній частині перед автомобілем – повна несподіванка для водія. Уявіть собі, що вулиця добре проглядається, водій спокійно веде автомобіль, попереду перешкод немає. І раптом перед ним з’являється людина. Водій різко гальмує. Але ж автомобіль одразу зупинити неможливо. І хлопчик-порушник потрапляє у біду.

Діти, проявляючи недисциплінованість, порушуючи правила руху, не тільки самі ризикують, а й наражають на небезпеку життя інших пішоходів, водія автомобіля. Дорожньо-транспортні пригоди тягнуть за собою й поломку, псування майна.

Ось, наприклад, один із таких випадків.

По одній із центральних вулиць міста, як завжди, їдуть автомобілі, по тротуарах ідуть пішоходи. Раптом водій легкової автівки бачить на проїзній частині хлопчика. Пішохідного переходу тут немає, він розташований біля найбільшого перехрестя. Звідки ж узявся хлопчик?

А хлопчик йшов у магазин шкільного приладдя, розташований на іншому боці вулиці, і вирішив: «Не бігти ж до перехрестя, щоб перейти вулицю. Адже магазин поруч, напроти. До того ж і машин ніби близько не видно». І учень вирішив зекономити час, перейти вулицю у недозволеному місці.

Водій, рятуючи життя порушника, різко повертає кермо і виїжджає на тротуар. Він збиває пішохода, який іде по тротуару, вдаряється об стовп. Хлопчик врятований, але розбитий автомобіль, постраждав пішохід і сам водій. Ось до чого призводить недисциплінованість.

Пам’ятайте, що навіть найдосвідченіші водії не завжди зуміють вчасно зупинити автомобіль, якщо хтось з вас надумає перебігти дорогу у недозволеному місці.

Нещасні випадки часто трапляються з тими, хто неправильно переходить дорогу після виходу з громадського транспорту. Щоб перейти вулицю чи дорогу, часто доводиться обходити трамвай, автобус чи тролейбус, що зупинилися на зупинці.

Запам’ятайте, що, вийшовши на зупинці з автобуса, тролейбуса, потрібно по тротуару дійти до пішохідного переходу і тільки по ньому переходити на іншу сторону. Якщо він не позначений, то треба дійти до перехрестя і переходити вулицю по лініях тротуару.

Усі ви добре знаєте, що для пішоходів відведені тротуари, а проїзна частина вулиці служить для руху транспортних засобів, але багато хто це забуває і, захопившись грою чи через недисциплінованість, вибігає на проїзну частину, де їдуть автомобілі, а взимку, катаючись з гірок, часто виїздить на санчатах на вулицю. Це дуже небезпечно: можна легко потрапити під колеса.

А є такі відчайдухи, які вважають геройством, сміливістю причепитися до вантажної машини, перебігти дорогу перед транспортними засобами, що рухаються. За такі вчинки їм часто доводиться розплачуватися тяжкими пораненнями, а іноді й життям. Навіщо так нерозумно ризикувати здоров’ям і життям?

Прояв сміливості, мужності нічого спільного не має з порушенням правил дорожнього руху, недисциплінованістю на вулицях і дорогах.

Прочитавши і почувши про різні пригоди на вулицях і дорогах, можна подумати, що ходити вулицями страшно, небезпечно.

Небезпечно для тих, хто погано знає правила дорожнього руху, порушує їх, не дотримується дисципліни. З тими ж, хто добре знає правила дорожнього руху і дотримується їх завжди і скрізь, як правило, нічого не трапляється.

Вивчайте правила дорожнього руху, виробляйте у себе звичку дотримуватися їх завжди і всюди. Втримуйте своїх товаришів від неправильних вчинків на вулицях і дорогах.

Коментарі закриті.

f3   f3
f3 f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped