Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

Результати анкетування «Гендерні стереотипи серед молоді»

Гендерні стереотипи – це культурні уявлення, нав’язані суспільству роками і навіть століттями про те, якими мають бути чоловіки та жінки. У ХХІ столітті відбувається активна боротьба за гендерну рівність та руйнацію цих стереотипів, які заважають суспільному розвитку.

Викорінення таких явищ, як сексизм та стереотипізація, є актуальним питанням, оскільки саме на основі застосування гендерних стереотипів та упереджень виникає гендерна нерівність, яка є масштабною суспільною проблемою. Загальна декларація прав людини проголошує принцип недопущення дискримінації та заявляє, що всі люди народжуються вільними та рівними за гідністю та правами, кожна людина повинна мати всі проголошені права та свободи, незалежно від статі.

Соціально-психологічна служба училища проводить профілактичну роботу щодо попередження цього соціального явища. Використовуючи єдину електронну освітню платформу GooglКласс, на якій працює кабінет практичного психолога училища, ми запропонували здобувачам освіти анкету «Гендерні стереотипи серед молоді». Ми вважаємо, що опитування дасть змогу з’ясувати, наскільки проблема гендерної нерівності є актуальною для здобувачів освіти, як гендерні стереотипи впливають на поведінку молодих людей, що допоможе зрозуміти, яких заходів слід вжити, якими каналами комунікувати з учнями, щоб покращити ситуацію. Учасниками були учні І курсу у кількості 96 осіб. Серед опитаних значно переважали дівчатка віком 14-17 років.

На запитання «Як Ви вважаєте, чи мають жінки та чоловіки рівні права в Україні?» здобувачі освіти відповіли таким чином:

  • так – 75%
  • ні – 25 %

Розподіл відповідей на запитання «Чи можуть бути жінки успішними керівницями?»:

  • так – 90%
  • ні – 10 %

На запитання «Чи зустрічалися з гендерними стереотипами стосовно себе?» маємо такі відповіді:

  • так – 47%
  • ні – 53 %

Більш детально можна ознайомитися з результатами анкетування за цим посиланням.

Отже, наше дослідження засвідчило, що тема є актуальною для здобувачів освіти. 87% здобувачів освіти обізнані з поняттям «гендерні стереотипи», але 13% опитаних вказали, що поняття для них не знайоме.

Відповіді на питання «Чи цікавить Вас означена тема для глибшого вивчення?» зазначили наступне: так – 47%, ні – 53%, що вимагає проведення інформаційно-роз’яснювальної та профілактичної роботи.

Ми вважаємо, що освоєння гендерних знань дає можливості для розвитку інтересів людини, перспектив її самореалізації незалежно від статевої належності та розкриває шляхи досягнення гармонії з собою та іншою статтю.

Коментарі закриті.

f3   f3
f3 f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped