Skip to content
Харківське вище професійне училище сфери послуг
Харківське вище професійне училище сфери послуг
Державний професійно-технічний навчальний заклад
  • in
  • fb
  • in
  • tg
  • Головна
  • Вступ 2025-2026 н.р.
  • Про професії
  • Новини
  • Навігація по сайту
    Всі новини
  • Інформаційна відкритість
  • Внутрішня система забезпечення якості освіти
  • Про училище
    • Адреса і контакти
    • Керівництво і колектив училища
    • Наші досягнення
      • Досягнення за 2024-2025 навчальний рік
      • Досягнення за 2023-2024 навчальний рік
      • Досягнення у 2010-2023 навчальних роках
    • Навчально-матеріальна база
    • Структура ХВПУСП
    • Історія училища
  • Ліцензії на провадження освітньої діяльності
  • Абітурієнту (профорієнтація)
    • Вступ 2025-2026 н.р.
    • Про професії
    • Презентаційні матеріали
    • Подати заяву на вступ
    • Правила прийому до ХВПУСП
    • Критерії відбору на 3-й ступінь професійно-технічної освіти в ХВПУСП
    • Профорієнтаційна робота
  • Центр кар’єрного розвитку молоді
    • Про Центр кар’єрного розвитку молоді
    • Візитна картка Центру
    • Соціальні мережі – ваше віртуальне портфоліо
    • Нормативно-правова база діяльності Центру кар’єрного розвитку молоді
    • Соціальні партнери Центру
    • Як написати резюме? Поради
    • WEB-ресурси з пошуку роботи
    • Як пройти співбесіду
    • Як бути успішними
    • Співпраця з роботодавцями
    • Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)
    • Тижні професій
    • Дія. Освіта для всіх (Єдиний державний веб-портал цифрової освіти)
    • Поради з професійної орієнтації
    • Профорієнтаційні матеріали для випускників, що планують вступ до закладів вищої освіти
  • Освітній процес
    • Нормативно-правове забезпечення освітнього процесу в умовах воєнного стану
    • Освітні програми (навчальні плани)
    • Моніторинг якості освіти
    • Розклад занять
    • Дистанційне навчання
    • Виробниче навчання і практика
    • Роботи учнів
    • Теоретичне навчання
    • Спортивна робота
    • Олімпіади і конкурси з навчальних предметів
    • Конкурси фахової майстерності
  • Виховна робота
    • Правила поведінки, права та обов’язки здобувачів освіти ДПТНЗ ХВПУСП
    • Національно-патріотичне виховання
    • Самоврядування
    • Батькам
    • Волонтерський рух
    • Профілактика протиправної діяльності
  • Гурткова робота
    • Про роботу гуртків
    • Заходи, які проводяться за участю гуртківців
    • Наші досягнення з гурткової роботи
  • Кабінет практичного психолога
    • Психолог інформує
    • Психологічна підтримка під час воєнних дій
    • Документація кабінету психолога
    • Поради психолога учням
    • Поради психолога педагогам
    • Поради психолога батькам
    • Інтернет-безпека
    • Під час карантину
    • Новини психологічної служби
    • Галерея фото кабінету психолога
  • Кабінет соціального педагога
    • Соціальний педагог Курганська Тетяна
    • Соціальний педагог поруч
    • Документація соціального педагога
    • Телефони гарячих ліній
    • Батьківський всеобуч
    • До уваги педагогів
    • Пільгові виплати (Законодавство щодо пільг)
    • Вимоги законодавства щодо неповнолітніх працівників
    • Новини соціальної роботи
  • Методична робота
    • На допомогу учням
    • На допомогу педпрацівникам
    • Атестація педагогічних працівників
  • Антикорупційна діяльність
    • Накази. Положення. Порядок
    • Нормативно-правові акти щодо запобігання корупції
    • Загальна інформація
    • Конфіденційність
    • Канали повідомлення для викривачів
    • Журнали контролю
  • Інтернет-приймальня
  • Бібліотека
    • Про бібліотеку ХВПУСП
    • Заходи, які проводяться за участю та при підтримці бібліотеки
    • Нові надходження літератури
    • Підручники, навчальні посібники, методичні посібники і періодичні видання
  • ЗНО / НМТ
  • Наші партнери
  • Протидія та запобігання булінгу
  • Медична сторінка
  • Профілактика дитячого травматизму
  • Випускникам минулих років
    • Архівна довідка
    • Цифрова копія документа про освіту

Користь та шкода солі

16.03.2024

Сіль – це невід’ємна частина практично будь-якої страви. Щодня кожна людина використовує сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано, знаючи про користь та шкоду солі для організму. Суперечки з цього приводу не вщухають.

Користь солі. Сіль переважно складається з 93-99% хлористого натрію. Це один із найголовніших елементів, який бере участь у всіх біохімічних процесах організму, причому на рівні клітин. Унікальна спеція підсилює смак їжі, допомагає передавати нервові імпульси, підтримує тонус м’язів. І найголовніше – натрій бере участь у підтриманні водно-сольового та кислотно-лужного балансу організму та виробленні шлункового соку. Якщо натрію недостатньо, то людина втрачає воду, і може виникнути такий стан, як гіпонатріємія (концентрація натрію в плазмі знижується до рівня менше ніж 135 ммоль/л). Вона призводить до серйозних порушень з боку серцевого ритму, зниження артеріального тиску, у важких випадках – до сплутаної свідомості, судом та непритомності. Сіль може містити в невеликих кількостях кальцій, калій, залізо, цинк та йод. Тому це частково компенсує потребу організму в них. Є гарним консервантом, тому що пригнічує ріст бактерій у харчових продуктах. Тому відмовлятись повністю від солі не варто.

Шкода солі. При перевищенні рекомендованої денної норми вживання солі (більше 5 грам) натрій накопичується в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, загальмуванням обмінних процесів в організмі, кисневим голодуванням. Виникає ризик розвитку інсультів та інфарктів. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) давно б’є на сполох: у світі зростає кількість інсультів та інфарктів. Їх головна передумова – гіпертонія, а одна з провідних причин останньої – зловживання сіллю.

Надлишок натрію може сприяти розвитку таких хвороб, як ожиріння, остеопороз, катаракта, глаукома, атеросклероз судин, рак шлунку тощо.

Відвикати від солі треба повільно, замінивши її іншими спеціями – сушений часник, чебрець, петрушка, базилік, кінза, сок лимону чи лайма можуть бути гідною заміною солі. Але найкращою альтернативою є морська капуста, яка містить безліч поживних речовин.

Ще раз наголошуємо, уникнути або полегшити перебіг ряду захворювань можна простим обмеженням – ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 грамів (1 чайна ложка) солі на добу (з урахуванням солі, яка міститься у всіх спожитих продуктах харчування).

Архіви новин

Контакти

  • in
  • fb
  • in
  • tg

м. Харків, вул. Тюрінська, 5

+38 (098) 058 78 02

+38 (057) 732 65 25

Докладніше...
Мапа сайту

Статистика

  • 32
  • 8 330
  • 2 172

2025© Funky Line