Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

«Що я знаю про Слобожанщину?»

У відповідності до плану виховної роботи на листопад 2022 року викладач історії Малікова Інна Миколаївна в навчальних групах 1-го курсу разом з класними керівниками провела пізнавальний позанавчальний виховний захід « Що я знаю про Слобожанщину?», який пов’язаний з питаннями виховання самодостатнього громадянина-патріота України, готового до успадкування духовних і культурних надбань українського народу, утвердження національної ідентичності громадян па основі духовно-моральних цінностей Українського народу, національної самобутності.

Під час заходу учні дізналися відповіді на питання: Яку роль у формуванні Слобожанщини відіграв Ярема Вишневецький? Чому козаки втекли на східні землі? В чому був сенс повстання Івана Сірка? Де Донбас, а де Слобожанщина? Як Голодомор вплинув на зміну столиці? Також дізнались, що значна частина географічних назв поселень на Слобожанщині не є слов’янською. Охтирка, Харків, Чугуїв, Ізюм, Балаклія, Айдар – це тюркські назви. Певний час цей регіон мав тюркські коріння, мешкали там кочівники тюркського походження. А потім поволі осіле населення почало відтісняти їх. Це відбулося в часи залюднення Слобожанщини.

Учні підготували цікавий матеріал про основні міста та селища Слобожанщини.

Слобожанщина не може залишатися без уваги до її міст – прекрасний Харків (який, свого часу, хоч і на мить, але був столицею радянської України на початку 20 століття). Зараз Харків набуває все більш красивих форм. А також Суми, Глухів (який став резиденцією гетьманів України після руйнування Батурина). Серед стародавніх міст не можна залишити без уваги Ізюм, що був оспіваний в «Слові о полку Ігоревім» і Путивль, за стінами якого плакала нещасна Ярославна. Місто Конотоп, прославлене переможною битвою козаків на чолі з Іваном Виговським.

Чого тільки варте село Пархомівка – пам’ятник корупції 18 століття. Село належало полковнику і великому землевласникові, але в 1704 було відібрано в царську казну за використання службового становища. В кінці 18 століття імператриця Катерина ΙΙ подарувала Пархомівку одному зі своїх шанувальників, і тут виник двоповерховий палац в парковому в стилі флорентійських палаццо.

Особливо приділили увагу історії Харкова – від козачого поселення – до великого промислового, культурного і наукового центру (https://www.city.kharkov.ua/uk/o-xarkove/istoriya/istoricheskij-ocherk.html)

Коментарі закриті.

f3   f3
f3 f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped