Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

“Світ ловив мене, та не спіймав”

3 листопада 2022 року – урочистий та величний день не лише для українців, але й для світової інтелектуальної спільноти. Сьогодні ми святкуємо 300-річний ювілей видатного національного філософа-просвітителя, письменника-гуманіста, поета й музиканта Григорія Савича Сковороди.

«Мандрівна академія», «людина-університет” своєї епохи. Це про Григорія Сковороду. За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово цитували, переписували рукописи та пропагували їх.

Постать Сковороди – одна з найпомітніших у давній українській літературі. Він був філософом – і став творцем людських душ, він був мандрівником – і цілувала трава сліди його ніг, він був співцем – і співали людські душі разом з його душею, він був мислителем – і тепер відкрилися нам таємниці його заповідей, він був духовним сіячем – і проросли зерна, посіяні його рукою. Він був Людиною…

У ніч проти 7 травня 2022 року російські військові під час обстрілу намагалися знищити Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка Харківської області. Частину експонатів було евакуйовано заздалегідь. Меморіальний будинок зазнав непоправних втрат, велична постать філософа пронизана кулями, але не впала, не здалася.

Але сьогодні ще більше громадян різних держав зацікавилися філософією мислителя та мріють відвідати музей після реконструкції. Можна знищити дошки та цеглу, але не ідею, нашу нескорену націю! Пишаймося, що ми українці, пишаймося своїми славетними земляками!

У нашому навчальному закладі була проведена низка урочистих заходів, присвячених ювілею геніального українця: перегляд відеоматеріалів, віртуальна екскурсія літературно-меморіальним музеєм, тематична вікторина, написання есе…

Великий інтерес учнів викликала Науково-практична конференція, присвячена 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди, під час якої були висвітлені філософські роздуми митця про щастя людини й шляхи його досягнення.

Продемонструвати знання про долю й творчість народного філософа, дізнатися маловідомі факти з особистого життя митця, проявити фантазію та почути мудрі передбачення майбутнього змогли учасники інтерактивної онлайн-гри «Правда чи дія. Життя і творчість Григорія Сковороди».

Коментарі закриті.

f3   f3
f3 f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped