Наші координати:
61001, м. Харків,
вул. Тюрінська, 5
(098) 058 78 02
Докладніше...
Архіви новин
f3
f3
f3

День Конституції – одне із головних державних свят України

День Конституції – одне із головних державних свят України. Адже Конституція є Основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

Як виникло свято День Конституції України?

У ніч на 28 червня 1996 року, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада нарешті ухвалила і ввела в дію Основний закон держави – Конституцію України. Цій важливій події передували 6 років важкої праці, консультацій, дебатів і домовленостей. Сталося це о 9:18 ранку 28 червня 1996 року. “Є Конституція!”, – такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після ухвалення Конституції 315 голосами народних депутатів.

Як незалежна держава Україна прожила без власної Конституції близько п’яти років і стала останньою з пострадянських країн, де ухвалили Основний закон. Ухвалена Конституція закріпила незалежність і суверенітет України, а також в ній написано, що країна існує для людей, але не навпаки. Саме на честь ухвалення Основного закону 28 червня й святкується День Конституції.

Цікаві факти про Конституцію України

  • Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
  • Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій та науковців. Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.
  • У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор – художник-графік Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.
  • У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/den-konstituciji-ukrajini-2020-istoriya-cikavi-fakti-skilki-vidpochivatimemo-11047007.html

Коментарі закриті.

f3   f3
f3 f3 f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3
f3

f4

ped

ped

ped